Ništa nije frustrirajuće od laptopa koji ne radi ispravno. Ulažete novac u uređaj i oslanjate se na njega u poslu ili za ličnu upotrebu, pa je prava neprijatnost kada imate problema sa popravkom laptopa. Neki problemi sa hardverom su prilično česti kod prenosnih računara i možda ćete moći da riješite problem i pronađete brzo rešenje. Nastavite čitati da biste saznali više o deset najčešćih problema i kako ih popraviti.

Računar se ne uključuje

Pritisnete dugme za napajanje i ništa se neće dogoditi. Jedan od uobičajenih problema sa laptop računarom je potpuni neuspjeh uređaja da se uključi i može vas ostaviti bez pristupa važnim datotekama i programima. Ako se čini da je laptop mrtav i ne proizvodi zvukove ili se ne pali, postoji nekoliko mogućih uzroka i rešenja. Prvo se uvjerite da je računar napunjen. Ako vjerujete da je napunjen, vaš adapter naizmjenične struje možda nije uspio. Možete da testirate adapter naizmjenične struje voltmetrom . Ako vaš adapter za naizmjeničnu struju nije kriv, DC utičnica možda nije uspjela, zadržavajući napajanje računara ili je problem u vašoj matičnoj ploči.

Ekran je prazan

Ako vaš prenosnik pokazuje znakove da je uključen, poput svijetla ili zvukova, ali ekran ostaje prazan, nećete moći da koristite računar. Ovaj problem može biti posebno frustrirajući jer se čini da je vaša mašina funkcionalna, osim ekrana. Prvo pokušajte da isključite laptop iz izvora napajanja i uklonite bateriju. Pritisnite i držite dugme za napajanje oko minutu prije nego što ga ponovo priključite i ponovo pokrenete računar. Na kraju, zamijenite bateriju i ponovo pokrenite laptop. Ako taj proces ne uspije, možda imate problema sa memorijom. Provjerite da li memorijski moduli uspostavljaju kontakt sa priključkom. Možda će biti potrebno potpuno zamijeniti memorijske module. Takođe možete pokušati da uklonite komponente kao što su hard disk, modem ili tastatura da biste utvrdili šta je uzrok problema. Ako je vaš ekran i dalje prazan nakon ovih testova, verovatno jee problem  matična ploča ili procesor.

Laptop se neprekidno uključuje i isključuje

Laptop možete uključiti samo da bi se sam isključio i ponovo uključio. Laptop se može potpuno isključiti ili bi vam mogao ostati treperavi ekran zbog kojeg je nemoguće vidjeti ekran. Počnite tako što ćete proveriti memorijske module ili ih zamijeniti. Ako to ne riješi problem, možda je kriva vaša matična ploča.

Laptop stvara čudan zvuk

Većina prenosnih računara stvara neku buku kada je uključena, obično vrtlog ventilatora uređaja. Međutim, možda ćete primijetiti da vaš laptop daje neugodnije zvukove dok radi. Ako primijetite brušenje ili zveckanje, treba da provjerite ventilator za hlađenje. Ako vaš laptop i dalje emituje zvukove čak i ako se ventilator ne okreće, zvuk vjerovatno dolazi sa vašeg hard diska; Možete da napravite rezervne kopije važnih datoteka i podataka preije zamjene hard diska.

Laptop se isključuje

Uključite vas računar i počnete da radite, samo da bi se nekoliko minuta kasnije smrznuo ili isključio sam. Ova frustrirajuća pojava može dovesti do gubitka podataka i nesačuvanih datoteka, ali će takođe dovesti do brige o stanju vašeg prenosnog računara. Ako se vaš laptop isključi ili zamrzne, testirajte dno. Ako je vruće ili primijetite da ventilator radi jače nego obično, problem je vjerovatno povezan sa toplotom. Očistite ventilator i hladnjak da biste spriječili začepljenje prašine i blokiranje hlađenja procesora.

Baterija se ne puni pravilno

Ako se vaš laptop ne puni ispravno ili se uopšte ne puni, postoji lako rešenje. Prilagodite utikač AC adaptera laganim pomicanjem kabla da biste promijenili položaj u konektoru za napajanje. Laptop može nagovijestiti da se ponovo puni ili ćete primijetiti da je adapter kabel pohaban ili oštećen na drugi način. Kada baterija otkaže, moraćete da je zamijenite.

Zatamnjeni ekrani  ili otkazana svjetla na ekranu mogu da dovedu do naprezanja očiju dok pokušavate da vidite ekran računara. Ako sve ostalo funkcioniše na vašem  računaru, možda imate kvar pretvarača ekrana ili lampe sa pozadinskim osvetljenjem. Pokušajte da zamijenite ove komponente da biste popravili kvar svjetla ekrana.

Čudna ili iskrivljena slika na ekranu

Možda ćete primijetiti da je slika na ekranu na neki način izobličena ili čudna. Bez obzira da li se slika čini iskrivljenom ili su boje isključene; može biti teško izvršiti zadatke na prenosnom računaru. Pokušajte da koristite laptop sa spoljnim monitorom. Ako slika izgleda neobično na ekranu, kriva je vaša grafička kartica. Ako je problem ograničen na ekran laptopa, možete imati problema sa matičnom pločom, video kablom ili ekranom.

Tasteri tastature su prestali da rade

Riješite probleme sa tasterima na tastaturi. Da li ste ikada tipkali samo da biste shvatili da nedostaje nekoliko slova ili tasteri na tastaturi prikazuju pogrešne znakove? Problem bi mogao biti lepljenje tastera, pa pokušajte da uklonite poklopce tastera i pažljivo očistite ispod njih. Ako ovo ne riješi problem, možda će biti potrebno zamijeniti tastaturu.

Ponavljajući zvučni signal prilikom pokretanja

Kada uključite laptop, očekujete tipične zvukove prilikom pokretanja. Ako vam se ponavljaju zvučni signali i prazan ekran, pokušajte da pritisnete tastaturu. Ponekad zaglavljeni ključ može da izazove probleme pri pokretanju, ali to je obično lako rešenje.

Ako rešavate uobičajene probleme sa popravkom laptopa i dalje ostajete bez rešenja, vrijeme je da se obratite profesionalcima.    G TECH je vaš pouzdan resurs za popravku računara. Naši stručnjaci mogu pružiti vrhunsku popravku računara i tehničku podršku za rešavanje svih frustrirajućih problema sa vašim računarom.